top of page
Yazarın fotoğrafıEmre Yeşim

TENSEGRITY

Birçok canlıda rastladığımız fiziksel yapı, sert yapıya sahip ve mekanik olarak birbirine tümüyle bağlı olan iskelet ve esnek bir yapıya sahip olan kas gruplarının bir arada çalışmasıyla hareketi sağlayan biyomekanik bir strüktürdür. Doğada rastlanılan esnek ve sert malzemelerin strüktürel ilişkilerinin geometrik olarak tanımlanmasıyla ortaya çıkan iskelet yapıları Tensegrity olarak adlandırılır. Tensegrity kelimesi, ''tension'' ve ''integrity'' kelimelerinden oluşur. Gerilim, bütünsellik veya bütünleşik gerilim, anlamlarına gelen Tensegrity yapısal bir terim olarak kullanılır. Mimaride kullanımına dair örneklerine sıkça rastlanan tensegrity ilk olarak 1900 lerin ortasında, Amerikalı bir bilim insanı olan Buckminster Fuller tarafından ortaya atılmıştır. 1948 yılında yapı teorisi olarak kabul edilen bu terim sanatın, mühendisliğin, tasarımın birçok alanında kullanılmaktadır.

Tensegrity modelleri hafiflik, esneklik ve sağlamlık gibi önemli özelliklere sahiptir. Yükün tüm yapısal parçalara eşit dağıtılması, tensegrity yapılarının dinamik strese karşı son derece dayanıklı olmasını sağlar. Belirli bir alanda özdeş desteklerin bir arada kullanımıyla maksimum verim sağlanacak şekilde oluşturulan tensegrity modeli bu anlamda uzay geometrisinin matematiksel olarak en iyi kullanıldığı sütrüktür biçimidir.

Geometrik olarak 5 temel tipte tensegrity modeli oluşturulabilmektedir. Strüktür elemanlarının bir araya galdiğinde oluşturduğu geometrik biçime göre ayrılan bu tensegrity modelleri X-module, 3-Way, Square, Pentagonal ve Hexagonal prism olarak adlandırılır ve her modelin birden fazla varyasyonu yapılabilir.




90 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page